zaterdag 12 maart 2016

Oeroeg

Het boek

Het boek ´Oeroeg´ is geschreven door Hella S. Haasse. Het boek gaat over een Nederlands jongetje en een Indisch jongen die in hun jongeren jaren heel goed met elkaar bevriend zijn. Beiden wonen zij in Nederlands-Indië. De twee jongens zijn erg goed met elkaar bevriend,omdat zij nog geen besef hadden op dat moment van de verschillenden positie waarin zij zich bevonden. Een Nederlands jongetje in Nederlands-Indië stond natuurlijk hoger dan een Indonesisch jongetje. Jammer genoeg begon de vriendschap te vervagen toen de jongens ouder werden.

Stilistisch argument
In het boek ´Oeroeg´ maakt Hella S. Hasse gebruik van verschillenden soorten technieken qua schrijfstijlen. In het boek maakt Haasse gebruik van redelijk korte zinnen. Dit maakt het boek makkelijk en snel om uit te lezen. Ook maakt Hella niet alleen gebruik van Nederlandse woorden, maar ook van Indische worden. Dit is erg logisch aangezien het verhaal zich afspeelt in Nederlands-Indië.

Realistisch argumentHet verhaal ´Oeroeg´ is een erg realistisch verhaal. De verschillenden situatie die in het verhaal worden vertelt, zouden zo een scenario kunnen zijn die echt gebeurd is. De jongens zijn erg jong en weten niets van de verschillenden rangen. Naarmate de ik-persoon meer in de gate krijgt dat Oeroeg en hij als het ware niet gelijk staan aan elkaar, kiest hij er toch voor om bij Oeroeg te blijven. Jammer genoeg is het Oeroeg die zich als eerst anders gedraagt tegenover de ik-persoon, waardoor de vriendschap steeds meer en meer vervaagd.

Structureel argument
Het verhaal is niet als elk ander verhaal opgebouwd. Dit verhaal wordt verteld vanuit de ik-persoon op een latere leeftijd. De ik-persoon verteld over het verleden met oeroeg. Ondanks het feit dat het verhaal zo wordt verteld. Blijft er wel een chronologisch volgorde zitten in het verhaal.

Emotivistisch argumentTijdens het lezen van het boek, kan je al voelen door de manier waarop de ik-persoon het verhaal vertelt, dat het niet zo goed is afgelopen tussen hem en Oeroeg. Zo begint het verhaal met de zin ´Oeroeg was mijn vriend´. Na het lezen van het boek snap je uiteindelijk waar de eerste zin nou echt op slaat.

Conclusie
Het boek ´Oeroeg´ is een boek met een op zich goed verhaallijn, maar het verhaal sprak mij zelf als lezer niet heel erg aan. Zelf vind ik de verhalen uit Nederlands-Indië of de ervaringen niet heel erg interessant in de boeken. Ik zou het boek zelf niet aanraden, maar als jij iemand bent die wel geïnteresseerd is in verhalen rondom Nederlands-Indië, dan raad ik dit boek zeker aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten