De tweeling
Het boek de tweeling gaat over twee zusjes genaamd Lotte en Anna. De twee meisjes die gescheiden worden van hun ouders op een vrij jonge leeftijd. De twee eindigen met een totaal verschillend leven, maar ontmoetten elkaar later weer op 76-jarige leeftijd. Vanaf dat moment wordt het verhaal eigenlijk vertelt in flashbacks.
Emotivistische argumentenTijdens het lezen van het boek de tweeling, geschreven door Tessa de Loo ervoer ik als lezer natuurlijk emoties. De ene keer voelde ik mee met Anna of Lotte, de andere keer voelde ik woede en dan voelde ik weer begrip of onbegrip. Je zou dus kunnen zeggen dat ik tijdens het lezen te maken kreeg met veel verschillende emoties. Zo voelde ik als lezer bijvoorbeeld veel verdriet toen ik las dat de twee meisjes gescheiden werden, omdat hun ouders waren overleden. Een ander moment voelde je veel woede, omdat Anna mishandeld werd door Oom Heinrich. Mijn gevoelens waren dus "all over the place".
Realistische argumenten
Tessa de Loo heeft het boek de tweeling vrij realistisch geschreven. Zo zijn de karakters van het boek erg realistisch weergegeven. Het verhaal "flashbacks" spelen zich grotendeels af in de oorlog.
Lotte:
Van Lotte is het bijvoorbeeld bekend dat zij lijdt aan artrose. Ook heeft zij een heel rustig karakter in het boek. Doordat Lotte veel pijn geleden heeft in verschillende verliezen zoals die van haar "bijna verloofde", houdt zij een beetje afstand van haar zus. Zij weet niet of wil niet weten hoe het is om geliefd te zijn of om lief te hebben lijkt het.
Anna:
Anna lijdt net zoals Lotte aan artrose. Ondanks het feit dat Anna en Lotte tweeling zijn, hebben zij beiden toch een heel ander karakter. Anna heeft een erg druk karakter. Anna wil in tegenstelling tot Lotte juist heel graag wat meer weten van haar zus.
Structurele argumentenDe tijd waarin het verhaal die de tweeling aan het vertellen is zich afspeelt, is grotendeels in de tweede wereldoorlog. Wel is het zo dat het zich ook kort ervoor en erna afspeelt. De volgorde waarin het verhaal zich afspeelt is in een chronologische volgorde, ondanks het feit dat er wel steeds flashbacks terugkomen bij het vertellen.
De ruimte waar het verhaal vertelt wordt is in het Thermaal instituut in Spa. Je zou denken dat het verhaal zich in Nederland/Duitsland afspeelt, omdat de dames daar erg veel over vertellen, maar dat is dus niet het geval. De meiden zitten in een instituut en vanuit het instituut wordt het gehele verhaal vertelt.
In dit verhaal werd gebruikt gemaakt van de alwetende (auctoriale) verteller. Al was het in het verhaal af en toe een beetje moeilijk om dit eruit te halen, omdat je ten alle tijden de gedachtes van de tweeling kan lezen. Je zou dus kunnen zeggen dat het de ' alwetende ( auctoriale ) verteller is in een derde persoon.
Stilistische argumenten
Tessa de Loo heeft in het boek de tweeling niet al TE moeilijke woorden gebruikt. Ik als lezer kon het boek makkelijk lezen en ook makkelijk begrijpen. Af en toe kwamen er een paar Duitse zinnen tussen de Nederlandse zinnen door, maar het had naar mijn mening niet teveel invloed op het doorlezen.
Mijn conclusie is dus, dat iedereen zou moeten proberen dit boek te lezen. Het vertelt niet alleen een verhaal over een tweeling die gescheiden werd en elkaar later weer vond. Dit boek vertelt eigenlijk ook een verhaal over het feit dat een van de tweeling een hele erge haat had aan de Duitse bevolking. Je leert uiteindelijk dat je een bevolking niet over één kam kan scheren, want wat in het verleden gebeurd is, hoeft niet per se nog zo te zijn in het heden.
Recensie